Om Paolo Roberto och sexköp

Idag greps programledaren Paolo Roberto för sexköp. På Instagram och Twitter har han lagt upp en lång självömkande text och skyller sitt agerande på "hålet i sin själ". Han har även "talat ut" i Nyhetsmorgon.
 
Den första texten jag läste om det här var kriminologen Nina Rungs. Hon skriver så här.
 
 
Gabriella Kärnekull Wolfe, Ida Östensson och Johan Pettersson skriver följande i en debattartikel i Aftonbladet, angående idén om att sexköpare köper sex pga psykisk ohälsa eller trauman: 

Faktum är att det är vanligt att ha trauman från tidigt i livet, må dåligt eller ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Men en väldigt stor del av befolkningen använder sig i stort sett aldrig av sexköp för att hantera detta, nämligen den kvinnliga halvan.

Skillnaden är inte att de varit med om färre trauman eller har mindre sexlust, utan att de inte har växt upp med att se det andra könet som objekt och sex som deras rättighet. 

Jag tycker att den här situationen visar på två saker.

1. Att, som Nina skriver, sexköpare kan se ut på väldigt många olika sätt. Det handlar inte bara om äldre, ensamma män som inte kan få sex på något annat sätt. 1 av 10 män i Sverige erkänner att de köpt sex (källa). Det är män i alla åldrar (en tredjedel av män som dömdes för sexköp förra året var 90-talister, källa), yrkeskategorier och samhällsklasser. Antagligen har vi alla minst en sexköpare i vår omgivning.

2. Ojämställdheten i vårt samhälle. Sexköp är ett av de brott som tydligast begås av män och drabbar kvinnor. Att en sexköpare ges utrymme att dela sin berättelse i TV tror jag inte är en slump. Hade en person som dömts för rån, misshandel eller mord fått sitta och berätta hur dåligt hen mår? Cissi Wallin fick inte ens vara med i TV4 och P4 när hon var i en utredning för förtal (källa). Men sexköp anses inte vara lika illa som andra brott, det visar även straffen. Oftast böter, max ett år fängelse. Männens fruar och barn behöver inte ens få veta. Jag tycker att sexköp är betald våldtäkt, en syn som delas av många som själva är i prostitution. De vill inte ha sex med sina "kunder", därför är pengarna med i bilden, alternativt är det ett självskadebeteende.

Läs gärna hela debattartikeln i Aftobladet. Där tas också upp att Paolo Roberto hävdar att diskussionen om destruktiv manlighet är en fråga för “mjukismän” och “velourmän”. Han har menat att män som begår övergrepp har andra problem – att det inte är kopplat till kvinnosyn, ojämställdhet eller machonormer. Alltså på riktigt. Självklart är sexköp kopplat till manlighet och kvinnosyn. Varför är det annars så ovanligt att kvinnor köper sex av män? Det handlar om att se en kvinna som ett objekt som man kan utnyttja för sin egen njutnings skull. Och ärligt talat är det inte så förvånande att det sker så ofta med tanke på hur kvinnor ständigt objektifieras i pornografi, reklam, filmer, på sociala medier.

Jag är glad att det har blivit en så stor diskussion kring det här i sociala medier och att många förstår vad sexköp innebär. I Sverige har vi ändå haft sexköpslagen i 21 år och många är med på banan. Men vi har en lång väg kvar.

1 Siv:

skriven

Javisst är det märkligt bedrövligt fruktansvärt😡 inte bara sexköpare utan även män som ser kvinnan som 'sin ägodel'
Somom vi är kvar på 1800-talet
(El dessvärre även 1900-talet)
o en del män begriper fortfarande inte att kvinnan är väl så kompetent som mannen - i många situationer än mer .....
Är de bara RÄDDA????
Sorgligast är allt detta för de män som är helt underbara - att få en kollektiv skuld pga sitt kön🙁
Heja Ida ❤️🤗❤️🤗❤️

Svar: Verkligen...
tack <3
dettanyaliv.blogg.se

2 Y:

skriven

Heja Ida❤️🤗❤️

Kommentera här: